Gezondheidszorg

Een andere belangrijke pijler van de projecten van de Stedenband wordt gevormd door de gezondheidszorg. Jarenlange contacten tussen Groningen en Moermansk hebben ervoor gezorgd, dat men elkaar beter is gaan begrijpen en bereid is van elkaars kennis te profiteren.

Kinderziekenhuis

Het Beatrix Kinderziekenhuis onderhoudt al 9 jaar een kennisuitwisseling met het Kinderziekenhuis in Moermansk. Wat begon als conferenties en lezingen in vergaderzalen, is in minder dan tien jaar uitgegroeid tot een collegiale uitwisseling van kennis op het gebied van o.a. kinderoncologie en cardiologie. De artsen uit Groningen besteden niet alleen aandacht aan het medische aspect, maar ook aan de manier waarop het medische onderwijs wordt verzorgd in Moermansk; zo maken de Russen gelijktijdig kennis met Nederlandse onderwijsmethoden. Er zijn al enkele wetenschappelijke publicaties verschenen waar Groningse en Moermanskse artsen samen aan geschreven hebben.

Nadjezda en NIKA

Een van de langst lopende projecten - bijna net zo lang als de Stedenband bestaat - is het project Nadjezda. Nadjezda betekent ‘hoop' in het Russisch en slaat op de hoop die ouders van lichamelijk en verstandelijk beperkte kinderen hebben dat ze zo lang mogelijk op eigen kracht voor hun kinderen kunnen zorgen. Twintig jaar geleden werden deze kinderen nog in de beruchte instellingen gestopt, waar er nauwelijks voor ze gezorgd werd. Eén moeder wilde niet dat dat met haar dochter zou gebeuren en zocht contact met de Stedenband. In de loop van twintig jaar volgden er vele bezoeken aan Groningen, waar allerlei opvanglocaties, woonvormen en (pleeg)gezinnen werden bezocht. Geïnspireerd door de mogelijkheden die ze in Nederland had gezien streed deze moeder - inmiddels samen met andere ouders - voor een betere zorg voor hun kinderen. En met succes: waar de Moermanskse overheid eerst nog tegenstribbelend meewerkte, zijn ze nu in heel Rusland voorloper op dit gebied. In heel Moermansk bevinden zich nu locaties naar Nederlands model: gewoon als onderdeel van de samenleving. De nieuwste uitdaging is het zoeken naar geschikte woonvormen voor volwassenen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking.

Ook voor kinderen met het Downsyndroom is gezorgd: dit vormt een aparte ‘tak' van dit project onder de naam NIKA, naar de dochter van een van de oprichtsters.

 

Stichting Stedenband Groningen-Moermansk © 2024 |
Colofon & Disclaimer |