Nieuws

Kerstgroet Stedenband 2021

De Stedenband Groningen-Moermansk wenst u fijne feestdagen en een gezond 2022!

Lees meer »

Moermansk viert 105-jarig jubileum

Voorzitter van de Stedenband Marjo van Dijken en burgemeester van de Gemeente Groningen Koen Schuiling feliciteren in onderstaande video onze partners en alle andere inwoners van Moermansk met dit jubileum.

Lees meer »

Oud-voorzitter Stedenband Hans Morssink plotseling overleden

Op 2 augustus 2021 bereikte ons het droevige bericht dat Hans Morssink, oud-voorzitter van de Stedenband Groningen-Moermansk, plotseling is overleden. Hij is 68 jaar geworden.

Lees meer »

A Musical Odyssey through the 21st century

Wat zijn we trots op de scholieren en docenten van het Praedinius Gymnasium, H.N. Werkman Stadslyceum en het Murmansk College of Art! De scholieren uit Groningen en Moermansk hebben elkaar op afstand gevonden in een bijzonder online muziekproject. De samenwerking is een pilotproject voor het uiteindelijke doel: een live-uitwisseling tussen jongeren uit Moermansk en Groningen zodra het weer kan.

Door middel van Skypesessies en Whatsappgroepen hebben ze gewerkt aan een muzikale interpretatie van het speciaal voor dit project geschreven script 'A Musical Odyssey through the 21st century'.

Verhaallijn: 
In het jaar 2089 bestaat de Stedenband Groningen-Moermansk 100 jaar. Sofie en Nikolai vinden op zolder van Nikolai's opa Fjodor een horloge als tijdmachine, die hen op reis stuurt naar episodes uit de Nederlandse en Russische geschiedenis. Nikolai en Sofie raken door technische haperingen van elkaar gescheiden in verschillende tijdzones. Zullen ze elkaar op tijd weer terugvinden voor de viering van 100 jaar Stedenband Groningen-Moermansk?

De eerste muziekclip WANDERLUST neemt je mee van een dromerige filmische sfeer naar een sfeer die steeds beklemmender wordt als de tijdmachine en robot in beeld komen. 
https://www.youtube.com/watch?v=ffpvEOpXrDA

De tweede muziekclip LOST IN TIME is een Russisch-Engels lied over gemis, verlangen en hoop. Zon en wind worden aangeroepen om Nikolai en Sofie, gescheiden door verschillende tijdzones, weer bij elkaar te brengen.
https://www.youtube.com/watch?v=DilSWR5DLI0

Het pilotproject haalde het nieuws in Moermansk op de zender TV21 (4 mei 2021).
https://www.youtube.com/watch?v=Bn9k9OZqfvM 

Voor meer informatie kunt u hier het persbericht lezen.

Expositie 'Northern Character'

Van 22 mei tot en met 19 juni 2021 is de expositie 'Northern Character' (Северный Характер) te zien bij Galerie with Tsjalling. De expositie toont het werk van de Nederlands-Russische kunstenaar Tatyana Yassievich. Tatyana maakt figuratieve schilderijen en aquarellen waarbij zij vaakt inspiratie haalt uit haar geboorteland. 

De expositie komt voort uit de film 'Hoogtijdagen' van Ben van Lieshout, die deze zomer in premiere gaat. Tatyana werkte als uitvoerend producent mee aan deze film. Daarnaast maakte ze voor deze film een serie aquarellen over het Kola schiereiland bij Moermansk. De werken in de expositie tonen een gebied dat zwaar te lijden heeft gehad onder de mijnbouwindustrie en de leegstand die er heerst sinds de val van de Sovjet-Unie. Toch vindt men ook schoonheid en karakter. 

Stedenband Groningen - Moermansk

Gezien de stedenband tussen beide steden zullen er tijdens de tentoonstelling werken die zowel locaties in de Kola-regio als ook in Groningen portretteren te bezichtigen zijn. Daarnaast zullen er enkele fragmenten van de film worden getoond.

De expositie is tot stand gekomen met ondersteuning van de Stedenband.

Kijk voor meer informatie over de expositie op deze site

Hier vindt u het persbericht met betrekking tot de expositie.

Fotofestival 'We are the world'

We are the world

Moermansk organiseert een festival voor amateurfotografen uit alle partnersteden van de Russische stad. Het evenement is bedoeld om de internationale en culturele banden te versterken en een interculturele dialoog te ontwikkelen. 

Foto's uit Groningen

De Stedenband Groningen-Moermansk wil natuurlijk laten zien dat er echt niets boven Groningen gaat! Amateurfotografen uit Groningen pak jullie camera en laat Moermansk en zijn andere partnersteden zien hoe mooi onze stad is. 

Regels

De regels voor deelname zijn:

- Iedere inwoner uit Groningen mag meedoen met maximaal 3 artistieke werken per deelnemer. Deelname is gratis.
- Gebruik de hashtag #northsistercity op Instagram om mee te doen. Vergeet onze pagina ook niet te taggen! 

Thema's

De werken moeten in een van de volgende twee thema's vallen:

- 'Symbool van de stad': laat het verhaal van een of meerdere stadssymbolen zien

- 'We are children of the world' - een thema van universele menselijke waarden: een menselijk leven, familie, kindertijd, vrede, herinneringen van vorige generaties

Deadline voor deelname is 31 mei 2021

 

 

Knutselmateriaal Nadezhda

Onlangs ontvingen wij deze mooie foto uit Moermansk. 'Nadezhda' heeft de dozen met knutselmateriaal die we hadden gestuurd ontvangen.

Nadezhda is een van de langstlopende projecten waar de Stedenband betrokken bij is. Bijna net zo lang als de Stedenband zelf! Lees hier meer over het project.

Bekijk onze Facebook-pagina voor meer foto's!

Stichting Stedenband Groningen-Moermansk © 2022 |
Colofon & Disclaimer |